porabje

A Porabje című lap egyik alapvető feladata az anyanyelvű tájékoztatás, ezen keresztül az anyanyelv megőrzése, fejlesztése, illetve a magyarországi szlovének kulturális, vallási értékeinek közvetítése, továbbá a kisebbség kulturális és nemzeti identitásának erősítése. Ezt tükrözi lapszerkesztési koncepciónk is. A lap szerkezete nem szigorúan beszabályozott, nincsenek minden lapszámban kötelezően megjelenő rovatok, az egyes oldalakon megjelenő tartalmak rugalmasan változnak.

1- 2 oldal: Írások, kommentárok olyan hazai (szlovéniai esetleg egyéb határon túli) politikai és közéleti eseményekről, melyek hatással vannak a kisebbség életékre.
3. oldal: Ismeretterjesztő jellegű írások (történelem, hagyományok, nyelvészet, művészet).
4-5-6. oldal: Beszámolók, tudósítások szlovén önkormányzatok, szlovén szervezetek, intézmények rendezvényeiről, eseményekről. Interjúk, portrék, beszélgetések emberekkel, érdekes családokkal, személyiségekkel.
7. oldal: Gyermek és ifjúsági oldal, melyet elsősorban Rába-vidéki általános és középiskolások írásaival töltünk meg. Ezen az oldalon jelennek meg a gyermekek és ifjúság számára írt novellák.
8. oldal: Az olvasók kérésére itt jelentetjük meg a szlovén közszolgálati televízió két csatornájának műsorát. Pályázati felhívások, hirdetések, humor kap helyet ezen az oldalon.

A lapban ezenkívül helyet adunk az anyanyelvi szépirodalomnak is, törekszünk arra, hogy ezek elsősorban hazai szlovén nyelvjárásban irt írások legyenek.

2005. júliusától a lapot hetilapként jelentetjük meg 8 oldal terjedelemben. A lap szabad terjesztésben Szentgotthárdon a Szlovén Kulturális és Információs Központban kapható, a lapszámok elsősorban a turistaszezonban fogynak, mert ilyenkor sok csoport érkezik ide. Magyarország más településein élő olvasókhoz, valamint a határon túli szlovén közösségekhez a lap postai úton, hírlapként jut el.

elérhetőségeink

Magyarországi Szlovének Szövetsége
9970 Szentgotthárd, Gárdonyi u. 1.
Telefon: (00 36)94-380-767
honlap: www.porabje.hu
E-mail: porabje@mail.datanet.hu

Munkatársaink:
Szukics Mariann - fõszerkesztõ
Korpics Brigitta
Holecz Károly
Vajda Nikolett